Lesk a bída pasivního příjmu anebo co Kiyosaki nezdůrazňuje

02.02.2011 23:39

Lesk a bída pasivního příjmu anebo co Kiyosaki nezdůrazňuje

Mnoho lidí, kteří investují do nemovitostí na pronájem, se inspirovalo knihami Roberta Kiyosakiho, amerického podnikatele a spisovatele. Většina z jeho čtenářů se poprvé setkala s pojmem pasivní příjem právě u něj. Jako příklady jsou uváděny příjmy z pronájmu, dividend či tantiém za autorská práva. Často inzerovaná představa rentiéra, který se válí na pláži v Karibiku a mezitím mu na účet chodí tučné sumičky, se samozřejmě spoustě lidí velmi zamlouvá.

Pravda je ovšem ta, že jenom z dividend či z příjmů z pronájmu ještě nikdy nikdo opravdu nezbohatl. Pokud se podíváte, jaké akcie nejvíc rostou, zjistíte, že většinou tyto hvězdy akciového nebe žádnou dividendu nevyplácejí nebo je její výše spíše nevýznamná. Jestliže loni vyrostlo NWR či AAA AUTO zhruba o 60%, jak dlouho budete tento výnos sbírat u dividendové Telefoniky, zvláště pokud do kalkulace zahrnete i pokles jejího kurzu?

Konec konců, pokud si pořádně přečtete Kiyosakiho knihy nebo si případně i zahrajete jeho hru Cashflow, zjistíte jednu věc. I věrozvěst pasivního příjmu nejvíc zbohatl na tom, že levně nakoupil a draze prodal. Případný pasivní příjem je pouze kapesné, které člověk při své investorské cestě obdrží.

P.S. Samozřejmě je toto téma podstatně komplexnější. Budu rád, pokud v diskuzi vyjádříte svůj názor.

Hynek Rozkovec

hynek.rozkovec(z)centrum.cz

 

Diskuse

 

Přidat.eu záložku

Anketa

Souhlasíte s tímto názorem?

Ano (8)
Ne (2)

Celkový počet hlasů: 10

Diskusní téma: Lesk a bída pasivního příjmu anebo co Kiyosaki nezdůrazňuje

Pasivní příjem

Vojta 17.05.2011
Dobrý den,
četl jsem několik kiyosakiho knih, první byla Bohatý, chudý táta hned mě oslovila přečetl jsem ji za den a v mnoha věcech jsem se poznal. Pro spoustu lidí v ČR by to měla být povinná četba.
Stejně jako mě oslovil po mnoha letech zájmu o investování Benjamin Graham a jeho způsob nakupování 1 dolarové mince za 40 centů. :-)
Kiyosaki viděl také na tom, že přišel do správného byznysu ve správnou dobu a bylo kde hledat podhodnocené nemovitosti, pokud by přišel po pár letech neměl by to jednoduché.
Pokud dnes někdo kupuje zlato, má už slušné několikaleté zpoždění a už tam taky bezpečnostní polštář vidět není. Přesto pokud se bude tisknout a tisknout v americe dolar a za něj kupovat státní dluhopisy, zájem o zlato pořád bude.

Přidat nový příspěvek

Rozkovec Hynek

02.10.2011 21:59
  V zájmu vyváženosti zpravodajství bychom měli ministra Kalouska občas i za něco pochválit. Teprve teď se nám po dlouhé době k tomu naskytla ta správná příležitost. Kalouskovi se naštěstí vůbec nezamlouvá nápad Evropské komise na zdanění finančních transakcí. „Jsem přesvědčen, že z...
17.09.2011 22:22
  Před časem na této stránce proběhla diskuze o tom, kterou z knih o investování považují přítomní čtenáři za vůbec nejlepší. Jak se dalo očekávat, nejčastěji uváděnými byla dílka, která by si měl přečíst každý, kdo to myslí s investováním jenom trochu vážně – Kostolányho burzovní...
02.02.2011 23:39
Lesk a bída pasivního příjmu anebo co Kiyosaki nezdůrazňuje Mnoho lidí, kteří investují do nemovitostí na pronájem, se inspirovalo knihami Roberta Kiyosakiho, amerického podnikatele a spisovatele. Většina z jeho čtenářů se poprvé setkala s pojmem pasivní příjem právě u něj. Jako příklady jsou...