Předpověď IBM: do pěti let budou stroje číst lidské myšlenky

20.12.2011 01:09

 

Pět odvážných předpovědí pro dalších pět let od IBM slibuje čtení myšlenek, lidské tělo jako zdroj energie, zacelení digitální propasti i konec hesel a nevyžádané pošty.

IBM zveřejnilo další sérii předpovědí 5in5, tedy představení pěti technologií, které do pěti let opustí říši science fiction a stanou se skutečností. IBM v rámci této kampaně, která propaguje vlastní vývoj a výzkum IBM už několikrát uspělo.

Mezi nejvýraznější úspěchy předpovědí IBM patří nástup nanotechnologií v oblasti ochrany přírody, vzdálený přístup k lékařské péči nebo možnost komunikovat s webem hlasem – tuto vizi naplnil Google s hlasovým vyhledáváním a popularitu jí dodal Apple s funkcí Siri v iOS5.

Pro letošní rok sází IBM na pět předpovědí, které jsou jako obvykle poměrně široké a pokrývají oblasti, v nichž vědci už dosáhli výrazných pokroků.  IBM ale hledá technologie, které se do pěti let skutečně rozšíří, takže je to pochopitelné.

 

5in5 pro rok 2011 (2016)

1, Lidská energie se stane skutečností

IBM předpovídá, že do pěti let bude běžné dobíjet baterie mobilních telefonů a dalších zařízení prostým pohybem – při běhu nebo jízdě na kole. Technologie pro sběr a přenos energie mají zajistit efektivní akumulaci a využití i malých množství energie. První podobné technologie již fungují v automobilech.

 

2, Konec hesel

IBM chce zrušit zbytečnou zátěž mozku při vzpomínání si na různá hesla a nahradit je biometrickými údaji – rozpoznáváním hlasu nebo skenováním oční duhovky. Technologie pro zjednodušení správy hesel se už používají, stejně jako biometrické systémy přihlašování uživatele k informačním systémům. Microsoft chce například ve Windows 8 zavést systém, který bude hesla přenášet mezi počítači, takže bude nutné si zapamatovat pouze jedno heslo, a to bude moci být dostatečně silné.

 

3, Čtení myšlenek už není sci-fi

Počítače podle vědců IBM během pěti let zvládnou efektivně přenášet lidské myšlenky a emoce nejen do videoher, ale také do dalších programů, které poslouží například pro léčbu autismu. Technologie čtení myšlenek vypadá nejlákavěji, ale zároveň IBM nepředstavuje žádný nový směr. Pomocí myšlenek lze už dnes ovládat jednoduché hry, které slouží jako součást terapie hyperaktivity a dalších poruch.

 

4, Konec digitální propasti

Mobilní telefony umožní do pěti let smazat digitální propast v přístupu k informacím. Do pěti let bude podle IBM mít 80 procent světové populace mobilní telefon s přístupem k internetu. Ani v tomto případě nejde o žádný odvážný odhad – výrobci telefonů dělají vše proto, aby po GSM signálu do vesnic v rozvojových zemích dostali i internet.

 

5, Za hranice nevyžádané pošty

Do pěti let podle IBM dospějí algoritmy pro ochranu před nevyžádanou poštou do nové fáze – promění se na systémy pro analýzu a doručování důležitých informací bez zásahu uživatele. Tyto systémy budou například autonomně sledovat informace o oblíbených tématech uživatele a nabídnou možnost nákupu lístků na koncert oblíbené skupiny. I tady už existují první náznaky v podobě Siri nebo systémů business intelligence pro řízení ve velkých firmách.

 

Zdroj: ihned.cz

 

Komentář Jana Hýska: 

Celkově: Proč nejsem vůbec překvapen? Protože základy toho všeho již jsou. Ale chápu, je to pouze do pěti let.

K bodu čtení myšlenek: Ano, ale zatím spíše jednodušší věci jako "zatoč doprava" a podobně. Rozhodně ne složité myšlenkové pochody!

K bodu předvýběr zpráv a informací: Značné riziko manipulace v nesprávných rukou.

 

Využíváme První CZ reklamní systém pro podnikatele a investory CzechNet.org.

Přidat.eu záložku

Diskusní téma: Předpověď IBM: do pěti let budou stroje číst lidské myšlenky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Technologie

30.10.2010 17:15
Jaká budoucnost čeká Internet V roce 2025 by mělo mít přístup k Internetu na 5,5 miliardy lidí. Jenže bude to stále ještě ten Internet, jaký známe dnes? Podle studie společnosti Cisco a konzultační firma Global Business Network se může budoucnost Internetu vyvíjet podle následujících čtyř...
30.10.2010 01:05
Armáda chce koupit detektory a robota proti minám za deset milionů České jednotky v Afghánistánu zřejmě brzy dostanou zdatného pomocníka v boji proti minám bojovníků Talibanu. Vláda totiž ve středu rozhodne o žádosti ministra obrany Alexandra Vondry koupit ženijního robota Talon a malé minové...
24.10.2010 14:19
Jen je nechte, ať si kradou Otázka, kterou si položí každý majitel webové prezentace, za niž zaplatil nezanedbatelný peníz, zní: „Jak zařídím, aby naše stránky nikdo nezkopíroval?!“ Kdyby někdo sestavil žebříček nesmyslných činností, bude určitě „vymýšlení protikopírovacích opatření“ minimálně v...
23.10.2010 23:59
Vize budoucnosti: Kdy se dočkáme teleportace a mozkových implantátů? Společnost Cisco zveřejnila svých top 25 předpovědí budoucího technologického vývoje. Přečtěte si, co nás v nejbližších letech podle této firmy může čekat. Víte, kdy se začnou používat umělé mozkové implantáty, kdy se výkon...
<< 1 | 2 | 3