Richard Branson: Při neúspěchu se nenechte srazit na kolena

01.11.2010 23:30

Richard Branson: Při neúspěchu se nenechte srazit na kolena

Richard Branson

 

Jak podnikatel pozná, že to s jeho firmou jde z kopce, že je čas s ní skončit a pustit se do něčeho jiného, táže se čtenář Victor Tan.

Blížící se selhání podniku je něco, co v sobě můžete intuitivně vycítit, ale lidská povaha vám může zabránit si to otevřeně přiznat. Většina začínajících podniků naráží zpočátku na nedostatek peněz a v zápase o to, aby se udržely nad vodou, se potácejí z jedné krize do druhé. V takové situaci potřebuje podnikatel silnou vůli, sebedůvěru bez domýšlivosti a rozhodnost dostat projekt do pohybu, často i proti převažujícím názorům.

Už dávno jsem ztratil přehled o tom, kolik konkurentů, reportérů, bankéřů a dokonce i mých vlastních finančních ředitelů mi tvrdilo, že náš čas už vypršel - ale vždy jsem šel dál a snažil se posoudit problém z jiného úhlu, a to v přesvědčení, že situace není tak zoufalá, jak se zdála.

Musíte ovšem vyvažovat trvání na svých pozicích se smyslem pro realitu. Stane se, že musíte přes svou nejlepší snahu ustoupit a připustit si, že váš projekt či podnik už nejde zachránit. Jak se říká, první řez je ten nejlaskavější - jak vůči podniku, který posíláte k vodě, tak pro mateřskou skupinu.

Shrnuto: zdá se mi, že pokud se potýkáte s tím, jak včas a pravidelně platit faktury a mzdy, váš vztah se zákazníky je napjatý, a na trhu nemůžete účinně prosadit svůj produkt či brand, pak je čas odejít.

Mezi některá z nejlepších řešení, k nimž náš tým ve skupině Virgin přikročil, patří rozhodnutí odejít včas z trhu, jestliže zjistíte, že váš produkt, služba či brand nemá odezvu u zákazníků, že nejste schopni dosáhnout průlomu a zvýšit objem tržeb.

Dobrým příkladem pro to je digitální hudební přehrávač naší firmy Virgin Pulse. Založili jsme ji v roce 2004 a po roce jsme narazili na to, že tento produkt nepronikl mezi velké značky na trhu. Úspěch společnosti Apple s přehrávači iPod a iTunes znamenal, že náš přehrávač Virgin Pulse už byl zastaralý, ještě než se vůbec objevil na trhu.

Někdy jsme zase některý podnik nechali v provozu příliš dlouho. Jedním z projektů, který byl ovlivněn vzestupem MP3 s možností stahovat hudbu z internetu, byly naše obchody Virgin Megastores. Kvůli nástupu nových technologií, které snižovaly prodej zvukových nosičů s neblahými důsledky pro prodejny v celém světě, začal náš podnik ztrácet spousty peněz. Přesto jsme včas a dostatečně rychle neodešli z trhu, a byl jsem to já, kdo zuby nehty bránil zrušení Virgin Megastores. Trápilo mne, že bych ztratil naše vlajkové prodejny hudebních nosičů na newyorském Times Square a v londýnské Oxford Street. Jenže rozsah ztrát byl tak velký, že jsme tento podnik nakonec prodali jeho managementu a soustředili se na jiné trhy.

Dough Warren se mne ptá, jak se vzpamatovávám ze zklamání z nezdaru projektu či podniku.

Moje matka mi od útlého věku vtloukala do hlavy, že pokud se mi něco nepovede, neměl bych věnovat příliš mnoho času sebelitování. Snažím se tímto postojem řídit v celé své podnikatelské kariéře. Po celá ta léta jsme můj tým i já nedovolili, aby nás naše chyby, selhání či maléry dostaly do kolen.

Vezměte třeba náš pokus koupit v roce 2009 ohroženou britskou banku Northern Rock. Po měsících tvrdé práce vytvořil náš podnik Virgin Money velmi silné konsorcium s cílem tuto banku získat a refinancovat její dluhy. Ale britská vláda měla jiný názor a banku zestátnila.

Byl jsem v šoku. Ale během dní se náš tým vzchopil a ujasnili jsme si, jak bychom mohli vytvořit naši vlastní banku. Od té doby jsme koupili malou britskou banku Church House Trust a získali tak bankovní licenci. A náš ústav Virgin Bank přilákal proslulého amerického investora Wilbura Rosse. Nyní usilovně připravujeme plán expanze této banky v Británii v roce 2011.

(c) The New York Times Syndicate. Zpracoval Miroslav Prchal.

Richard Branson
zakladatel Virgin Group

Zdroj:ihned.cz

 

Přidat.eu záložku

Diskusní téma: Richard Branson: Při neúspěchu se nenechte srazit na kolena

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Byznys

10.11.2010 13:17
NÁZOR: Je Stanislav Gross geniální investor? Spíše lhář a podvodník Stanislav Gross   Další peníze pro Grosse. Kamarádova firma, v níž byl, získává stamiliony Expremiér Stanislav Gross je miláčkem podnikatelské štěstěny. MF DNES zjistila, že firma, ke které se před časem dostal, začala slušně...
04.11.2010 00:25
Bloomberg spustil nové placené zprávy Komentář autora: Uchytí se tento dlouho ohlašovaný byznys model a nebo nemá šanci na úspěch? Sázím na první variantu.   Bloomberg spustil nové placené zprávy Americká tisková agentura Bloomberg přešla na nový formát distribuce svých zpráv z finanční a...
02.11.2010 00:53
Mediální domy se s Internetem stále moc nekamarádí Internet přinesl mediálním domům nové příležitosti: těm lepším dnes jejich online divize profitují, obvykle ovšem po dlouhých letech investování a ztrátového provozu. Ale Internet současně rozrušil jejich hlavní a po desítky let bezpečný byznys a...
01.11.2010 23:30
Richard Branson: Při neúspěchu se nenechte srazit na kolena Richard Branson   Jak podnikatel pozná, že to s jeho firmou jde z kopce, že je čas s ní skončit a pustit se do něčeho jiného, táže se čtenář Victor Tan. Blížící se selhání podniku je něco, co v sobě můžete intuitivně vycítit, ale...
30.10.2010 16:58
Osobní e-mail typu „sexyfrajer@“ k podnikání nepoužívejte Osobní e-mailová adresa do podnikání nepatří, můžete kvůli ní totiž ztratit na důvěryhodnosti. Jestliže navíc máte vlastní doménu a internetové stránky, zapomeňte ve svém zájmu i na freemailový kontakt. V současnosti disponuje e-mailovou...
24.10.2010 13:30
Lidé "na volné noze" dávají stále častěji před prací z domova přednost sdíleným kancelářím Trh práce se nenávratně mění a mnohým trvalým pracovním poměrům brzy odzvoní, varují ekonomové a sociologové. Doba si žádá více flexibility, kreativity a podnikatelé volají po snižování nákladů. Mnohem...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6