Bernard Madoff : Králem mezi zloději v bílých límečcích světového formátu je bezesporu Bernard Madoff

18.01.2011 05:01

Zloději miliard ze světa financí. Jak se z investičních mágů stali vyvrhelové

 

Komentář autora: Nemohu si odpustit malou poznámku. Napsat o velkém podvodníkovi a lháři, že je to investiční mág, to mi přijde být skutečně nemístné. Zloděj je zloděj a mág je mág. Nelze zaměňovat.

 

Zloději miliard ze světa financí. Jak se z investičních mágů stali vyvrhelové

Bernard Madoff

 

Králem mezi zloději v bílých límečcích světového formátu je bezesporu Bernard Madoff. On a Allen Stanford však nepřipravili své klienty o peníze chybným investičním rozhodnutím, které se pokoušeli zamaskovat nepovolenými praktikami, prostě jim je rovnou sebrali.

Vítězové pomyslné soutěže o největšího finančního podvodníka uplynulé dekády mají společné jedno. Že jim dnes není co závidět. Tak tomu ale rozhodně nebylo před tím, než jejich podvodné triky praskly. To požívali přízně vlivných a bohatých investorů, svět obdivoval jejich mimořádné schopnosti, a často se jim dostávalo i vysoké vážnosti ve společnosti.

Za svou práci byli odměňováni vysokými platy a často až šestimístnými ročními odměnami v amerických dolarech. Ostatně peníze, úspěch a společenské uznání je to, po čem v dnešním světě touží velká část lidí.

Někteří se ale kvůli tomu neštítí porušit pravidla, zneužít nedokonalosti systému nebo důvěry svých přátel a obchodních partnerů.

Králem mezi zloději v bílých límečcích světového formátu je bezesporu Bernard Madoff. On a Allen Stanford však nepřipravili své klienty o peníze chybným investičním rozhodnutím, které se pokoušeli zamaskovat nepovolenými praktikami, prostě jim je rovnou sebrali.

Bernard Madoff, pilot "letadla" pro vyvolené - zpronevěřil 65 mld. dolarů

Madoffem zpronevěřených neuvěřitelných 65 miliard dolarů je v historii amerického finančnictví doposud největší částka, o kterou někdo vědomě připravil své klienty. Dlouholetá ikona finančních obchodníků, předseda správní rady společnosti Bernard L. Madoff Investment, zakladatel a bývalý předseda americké burzy cenných papírů NASDAQ a přední osobnost newyorské židovské filantropie Bernard Madoff tak zabírá na našem pomyslném žebříčku největších podvodníků první místo právem.

Mezi okradenými nebyly jen banky a instituce, jako například japonská Nomura nebo anglická investiční banka HSBC, švýcarská BNP Paribas, ale také třeba klienti španělské banky Santander či nadace Stevena Spielberga.

Za nimi pak následuje zástup kolem pěti tisíc podvedených "drobných" vkladatelů, z velké části tvořený celebritami americké společnosti.

Přitom způsob, kterým se Madoffovi dařilo desítky let klamat svět, není nic světoborného. Jeho "investiční" společnost totiž nebyla nic jiného než pyramidová hra, u nás známá pod názvem "letadlo". Princip spočívá v tom, že peníze přijaté do správy od nových investorů se použijí na výplatu úroků připadajících na vklady přijaté od těch dřívějších. Tedy žádné sofistikované výpočty, jak tvořit ideální portfolio, žádné speciální metody na rozložení rizika v hedgeových fondech, nic takového. Od samého počátku jen pouhopouhá lež a klam.

K důvěrným záznamům měl přístup jen on sám. A komu to ze sotva dvaceti zaměstnanců, kteří mu se správou desítek miliard dolarů pomáhali, připadalo divné a příliš se ptal, toho prostě vyhodil.

Stát se klientem Madoffova fondu nebylo vůbec jednoduché. Takový zájemce musel být osobně doporučen někým ze současných prověřených klientů. Chytře uměle vytvořená atmosféra příslušnosti mezi vyvolené ještě více investory přitahovala. Investovat s Madoffem byla otázka prestiže a předmět závisti. Klienti jeho investiční společnosti byli dokonce ochotni platit i vysoké zápisné, jen aby se jim o jejich miliony mohl starat sám velký Bernie. Jeho výsledky byly dávány za vzor v učebnicích investování a byly snem každého investora. Madoff nikdy nesliboval nesmyslné výnosy, ale stabilitu. To byl hlavní důvod, proč byl pro tolik lidí tak zajímavý.

Všechno by fungovalo ještě bůhví jak dlouho, kdyby v roce 2008 nepřišla finanční krize. Tam se doposud hladký koloběh vytloukání klínu klínem najednou zadřel. Až do té doby po sedmnáct let většina klientů své peníze nepotřebovala a těšila se z připisovaných úroků. S krizí ale přišla doba jejich většího výběru. A systém se začal hroutit. Madoff nebyl schopen všem žadatelům jejich vklad vrátit, a tak se rozhodl posledních 300 milionů dolarů vyplatit na prémiích svým nejbližším. Jeho dvěma synům bylo ale podezřelé, že výplatní termín přichází o dva měsíce dřív než obvykle. Udeřili na otce a ten se jim ke všemu přiznal. A synové zavolali policii. Následovala vazba, pak soud a ten Bernarda Madoffa uznal vinným z podvodů a zpronevěry 65 miliard dolarů.

"Nemůžu dostatečně vyjádřit, jak lituji toho, co jsem provedl," řekl Madoff ve svém závěrečném proslovu u soudu. To však na prokurátora neudělalo příliš velký dojem, protože ho odsoudil k pokutě 170 miliard dolarů a 29. června 2009 ho poslal do vězení se souhrnným trestem 150 let odnětí svobody. Vzhledem k tomu, že Madoffovi je 72 let, byla pro něj pravděpodobně největším trestem loňská sebevražda jeho staršího syna Marka. Ten neunesl tlak veřejnosti, která ho vinila ze spoluúčasti na podvodu. Pokračování

  

Diskuse

 

Přidat.eu záložku

Diskusní téma: Bernard Madoff : Králem mezi zloději v bílých límečcích světového formátu je bezesporu Bernard Madoff

Som Rar

avenue17 19.12.2023
What necessary words... super, excellent idea

Přidat nový příspěvek

Akcie

24.11.2010 06:57
Fortuna zatím investorům štěstí nenese   Komentář autora: Obecně se snažím vyhýbat IPO a to z řady důvodů. Jsem rád, že jsem si nekoupil ani jednu akcii Fortuny. A nemám to ani v plánu.   Fortuna zatím investorům štěstí nenese Akcie sázkové společnosti Fortuna Entertainment Group za pouhý...
17.11.2010 04:41
Kokain a finanční analýza   Neill Junor si ten okamžik, kdy se rozhodl skoncovat se šňupáním kokainu, vybavuje naprosto přesně. Jedno odpoledne v prosinci roku 2005 se bývalý analytik kapitálového trhu vydal na procházku po londýnském Richmond Parku, aby si vybral strom, na němž se...
15.11.2010 00:14
Odpovědi.net aneb Zeptej se na cokoliv! Na tuzemském webu vzniká nový užitečný projekt na adrese www.odpovedi.net. Již název hodně napovídá. Na webu můžete pokládat libovolné otázky všem lidem a čekáte na odpovědi. Stejně tak všichni čtenáři, pokud znají odpovědi právě na Vaši otázku, mohou Vám...
28.10.2010 23:30
Čím se při investování na burze řídit Lumík   Komentář autora: O důležitosti psychologie při investování jsem psal již mnohokrát. Nejde jenom o to zvládnout vlastní emoce. Velkou výhodu má i ten, který rozumí tomu, jak funguje psychika ostatních účastníků trhu a to jak amatérů, tak...
28.10.2010 23:13
Obchodování na burze: Zábava, ruleta a nebo vážná věc? Jde o to, co tím sledujete. Oceňuji a chápu, že některá diskuzní fóra či televizní pořady chtějí investování do akcií pojmout vtipným a veselým způsobem. Faktem je, že nepatřím mezi ty, kterým ta činnost přijde býti zábavná třeba jako návštěva...
28.10.2010 22:04
Obchodování na burze není tak snadné Investování na buze není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Čím déle se tomu věnuji, tím více jsem o tom přesvědčený. Můžete mít IQ 160 a úžasný přehled o všech oborech lidské činnosti a přesto na burze uděláte hned od začátku spoustu pitomostí a...
24.10.2010 14:30
Nechci být „vrahem z Wall Streetu“ Q.: Je vůbec investice do akcií morální? Nechci být „vrahem z Wall Streetu“. A.: Investice do akcií je vysoce morální a pomáháte tak nejen sobě, ale i lidem okolo sebe. Nevěříte? Čtěte dál. Pokud investujete do akcií, pak podporujete hospodářství dané země....
<< 1 | 2 | 3 | 4