Neodbytní makléři a makléřské firmy

06.04.2011 17:10

Neodbytní makléři a makléřské firmy

Další den, další nevyžádaný telefonát od makléřské firmy. Tentokráte firma  INVESTMENT BROKERS s.r.o. (www.ibrokers.cz). Za poslední týden mi tak volaly, aniž bych o to měl zájem, čtyři makléřské firmy. Co se týče "novinky" INVESTMENT BROKERS s.r.o., byl jsem velmi nemile překvapen, neboť mi telefonista ("makléř") sdělil, že na mne dostal kontakt od zaměstnance Capital Partners! Capital Partners je dnes již nechvalně proslulá tuzemská makléřská firma.

 

1 týden - 4 makléři - 6 nevyžádaných telefonátů:

  • Colosseum
  • Grant Capital
  • Weritum Consulting 
  • INVESTMENT BROKERS

 

Jistě, můžete namítnout, že o nic nejde, že jako OSVČ si mne mohly firmy vyhledat v libovolném veřejném seznamu a mají právo mi zavolat a nabídnout jejich služby. Všechno by bylo v pořádku, nebýt přístupu těchto a podobných firem k byznysu a jejich klientům.

V čem je tedy problém? Problém je v tom, že 90% firem z tohoto oboru je velmi neseriózních a 90% tuzemských burzovních "makléřů"/"telefonistů" je buď zcela nekompetentních a nebo vysloveně neseriózních.

Představte si, že u telefonu sedí kluk, který Vám volá jménem makléřské firmy typu Capital Partners a přesvědčuje Vás, manažera či podnikatele, aby jste s nimi investovali a nakoupili si akcie třeba za 3 miliony Kč a nejlépe na úvěr. A přesvědčuje Vás o tom, kolik peněz se takto dá vydělat.

Může být celkem přesvědčivý a současně neodbytný a firma může mít reklamu po celé ČR a v mediích za miliony a působit tak důvěryhodně. A nyní si představte, že ten kluk právě dostudoval, dostal týdenní akciový rychlokurz, burzu viděl z rychlíku, v životě na akciích sám nevydělal ani korunu, jezdí tramvají a k obědu si dává Vlašský salát s rohlíkem na koleni. A co víc. Stojí nad ním "velký" manažer a pěkně ho péruje k dalším telefonátům a především realizovaným (zpravidla nesmyslným) obchodům. Jak myslíte, že takovéto investice dopadají?

 

Nyní si Vám dovolím naznačit běžné výsledky dosažené během roční spolupráce s makléřskou firmou výše uvedeného typu (můj odhad podložený 10ti roky zkušeností "na burze"):      

Vámi investovaná částka: 1.000.000 Kč

Stav Vašeho účtu po 12m: 600.000 Kč (tedy mínus 400.000 Kč)

Stav účtu makléřské firmy: plus 400.000,- Kč

Pohyb tuzemských i zahraničních trhů za 12m: plus 10%

 

Co tomu říkáte? Také se Vám to moc nelíbí? Také Vám to nějak nesedí? 

Není se čemu divit. 

 

Byznys v tomto tak běžném duchu totiž vypadá následovně:  

  • klienty (jako makléřská firma) lákáte na krásné burzovní zisky, hovoříte o spoustě peněz, které jste pro své klienty již vydělali
  • ve skutečnosti zisk klienta vůbec neřešíte
  • jde vám především o vlastní zisk, dosahujete jej velkými a častými poplatky za uskutečněné obchody (je lhostejné, zda obchody pro klienta ziskové či ztrátové)
  • další tučný zisk (pro makléře) plyne z obchodování na úvěr (klienti obchodují na páku)
  • počítáte s tím, že jednoho klienta nelze udržet déle než 24 měsíců (95% klientů prodělává, část přišla doslova o všechno)
  • potřebujete "nahnat" další klienty - opakovaně voláte dalším manažerům a podnikatelům a přesvědčujete je...
  • využíváte opakovaně oblíbený trik - již značně profláknutou firmu ukončíte a převedete stále stejný byznys pod novou značku - vše ostatní zůstává při starém

 

Pokud jste jako majitel či šéf takovéto makléřské firmy bez morálky a dostatečně agresivní, dají se takto vydělat stovky milionů a relativně rychle. Co na tom, že skončíte zcela jistě v pekle. Nevěříte? Tak si to spočítejte a zapojte reálnou představivost.

 

Jak se lze bránit:

  • zvyšujte si své finanční IQ = učte se, "demoúčtujte", testujte, studujte, školte se
  • chtějte reference (začněte "dolováním" referencí na internetu) 
  • ptejte se na reference lidí, kteří sami na burze investují, léta a prokazatelně se jim daří
  • vyzkoušejte si makléře
  • pokud Vás makléři opakovaně pronásledují telefonáty a Vy nemáte o jejich služby zájem, hovory chladnokrevně ukončujte ("Je to pro mne nezajímavé. Nemám zájem o spolupráci. Makléře již mám a nebudu měnit. Nashledanou.")
  • ČNB by měla dělat důsledný dohled. Věřím, že tak činí. 

 

A jaké jsou Vaše zkušenosti? Nebojte se mi napsat na jh@akciecz.com. Vaše příjmení zůstane samozřejmě utajeno (tedy pokud si nebudete přát jej naopak zveřejnit).

 

jh

 

Přidat.eu záložku

Anketa

Volají Vám makléřské firmy?

Ano (27)
Ne (5)

Celkový počet hlasů: 32

Diskusní téma: Neodbytní makléři a makléřské firmy

Odvetvi jako jine

Hynek 22.05.2021
Akcie resp. kapitálový trh jsou odvetvi jako každé jine. Všude najdete mnoho neserioznich firem ci dodavatelů. Finanční sektor je mozna láká o trochu více diky tomu, kolik penez se tam toci.

no...

Pomeranc 24.10.2012
Článek, no... Na burze se vydělat dá a vydělávat vždy bude. Naštěstí. Také vždy prodělávat. Problém brokerů je že natlačí lidi do obchodování dříve, než něco dokáží. Dopadne to asi stejně jako živit se jako řidič kamionu, když jste ještě nenavštívil autoškolu.
Nicméně co se týká komentáře...
1) zkušený trader pokud udělá ztrátu, nenakoupí za 2x tolik aby to rychle dohnal. Pyramidování přináší jen hlubší ztráty.
2) Určitě by nikdo nezůstával v dlouhé pozici po 10% propad hodnoty akcie.
3) Vzhledem ke klíčovým slovům tohoto článku - tedy proč sem člověk přijde - si nejsem jistý, zda "Investor" je opravdu tak zkušený jak se říká (I když investovat miliony se dá s pořádnou pákou i za $2000 a pak se s tím chlubí dobře...)

Vážený pane

Investor 22.08.2011
Jsou dvě možnosti bud jste v životě neinvestoval ani korunu a dáváte sem nějaké vaše představy a nebo jste prodělal a to jedně svou chybou a myslíte si , že to tímto vyřešíte. Většinou se obchoduje burza USA. Nevím, kde jste vzal , že tuzemské trhy vzrostly o 10 % ? Sledujete to? Vyhnu se tedy trhy tuzemským. V USA se obchoduje na DJIA a NASDAQ - DJIA za poslední měsíc - 15% . Akcie na něm - 10%. Ostatní -20%. Pokud tedy investujete milion. Tak jste za měsíc o půlku přišel.. JAKO VŠICHNI LIDI NA CELÉM SVĚTĚ ! Myslíte si, že někoho vytrhne částka 200 nebo 300 tis. ? Investuju u podobné firmy, prodělal jsem. Ale nebudu svojí blbost svádět na vedení firmy. Ať mají poplatky. To si myslíte, že to budou dělat zadarmo? A procento nebo kolik , zas není tolik. Jestli chcete mín, delejte to na brokerjetu a věřím tomu, že pokud to budete dělat sám , tak tam nebudete mít nic za půl roku ... Co Vám vadí? Že to spadlo? Tak spadlo... Tak to koupím za dvakrát tolik - ,,naředím,, a až se to bude vracet, tak na tom vydělám. Ale na to pane asi nemáte odvahu. V tom případě se tomu vyhýbejte. A nebrečte nám tady na internetu. Náhodou, ted to všechno slítlo a aspoň mi zavolali a momentálně jsem v těžkým zisku na zlatě ! A pokud nechcete aby Vám někdo volal, tak na každým mailu co zasílají mají napsáno, že můžete odepsat pokud už maily nechcete dostávat. A to, že složíte telefon jako hrdina Vám opravdu dodá. Já si nechám zasílat doporučení od dvou firem. Nikdo jiný mě neotravuje. Na burze jsem investoval miliony. Jsem v zisku. A pokud Vám někdo slibuje, že vyděláte, tak vyděláte. Jen na to musíte mít koule. Mějte se.

Re: Vážený pane

Tom 04.01.2013
:-D lol, vy jste mi investor. Že to spadlo, tak to spadlo :-D to je přístup zkušeného. Ředění je jedna z nejhorších praktik, kterou může nejen začínající ale jakýkoliv investor udělat. Stačí projít pár knížek nebo zajít na přednášku Klubu investorů.

1 % jako poplatek je solidní pálka a to každého investora dokáže zničit - hlavně pokud děláte obchody na kratší jak roční bázi.

vsadil bych se s vámi o láhev dobrého šampaňského, že už teď jste o ty investované miliony přišel - chlapácké řeči totiž na burze moc nikoho nezajímají :-)

Přidat nový příspěvek

Akcie

11.08.2012 01:12
Zavedený finanční server AkcieCZ.cz je od 1.10.2012 na prodej. Server je v provozu od roku 2009. Obsahuje přes tisíc originálních textů. Na jeho tvorbě se podílelo 16 autorů, kdy nejaktivnější byli oceňováni i finančně. Server je hojně citován. Probíhá spolupráce mezi redaktory AkcieCZ.cz a...
07.10.2011 03:47
  Jsem rád, že lidé i nadále věří firmě Apple, dokonce i akcie se drží výtečně. Jenom nesdílím optimismus některých v tom smyslu, že Apple to hravě zvládne i bez Jobse. Zvládne. Jak dlouho? Tenhle chlap je podle mého názoru tak 70% úspěchu Apple. Vždyť on ho spoluzaložil, pak firma bez...
02.10.2011 03:37
Jak si vedly světové akciové indexy ve 3. čtvrtletí 2011 Třetí čtvrtletí roku 2011 je za námi. Pojďme se tedy podívat, jak si vedly největší akciové indexy v USA, Evropě a japonský Nikkei...
12.08.2011 17:56
  1.Zajímalo by mě, jakou roli hraje v současnosti na trzích psychologie, podle čeho se vlastně investoři v situaci, kdy chybí fundamentální zprávy a akcie přesto letí dolů, rozhodují? Psychologie hraje na trzích roli vždy. Největší vliv má v krátkodobém horizontu. Jak si každý může...
13.07.2011 23:55
www.ibrokers.cz J.J.: Dobrý den pane doktore, chtěl jsem se zeptat na firmu ibroukers. Pod touto firmou se mi představil telefonista, ale mandátní smlouvu mi vystavili pod názvem firmy Rm s market, o.c.p., a.s. Chtěl bych investovat, ale mám špatné zkušenosti z Capital Partners. Ztratil jsem důvěru...
05.07.2011 05:09
Investiční doporučení v Čechách dává již každý strejc (Motejlek, Milton Crown) S investičními doporučeními se poslední dobou roztrhl pytel. Dává je již kde kdo. Tak se novým investičním poradcem stává například pan Motejlek, který provozuje jinak velmi oblíbený server motejlek.com (který sám...
27.05.2011 23:36
Kde a jak se tisknou akcie? (Tento příspěvek byl, tak jako řada dalších, napsán exkluzivně pro můj server akciecz.com)   Poštovní tiskárna cenin Praha a.s. je výjimečnou tiskárnou zaměřenou na ceniny, která má licenci pro tisk veřejně obchodovatelných cenných papírů. Grafické návrhy, příprava...
26.05.2011 00:20
Kvantitativní uvolňování 2 se minulo účinkem Brett Arends z portálu marketwatch.com napsal velmi krásný článek o tom, jak QE2 „pomohlo“ ekonomice USA: QE2 stálo americké daňové poplatníky 600 miliard dolarů. Mělo zachránit americkou ekonomiku. Otázkou však zůstává, zdali Bernankeho stimulační...
07.05.2011 14:55
Ceník reklamy na serveru akciecz.com   https://www.akciecz.com   Nejsem plátce DPH.   1.Cena bannerové inzerce na titulní straně za měsíc (Kč): Pozice Formát banneru Cena za měsíc horní část...
24.04.2011 16:39
Otázky a odpovědi: Jak začít investovat na burze? Dobrý den, hledám nějaký způsob investice od které se odrazit, chci zrušit účet v bance a začít pravidelně investovat. Tak abych mohl začít podnikat a investovat do nemovitostí. Měl by jste radu jak vlastně vůbec...
1 | 2 | 3 | 4 >>