Oční lékař: Jde skutečně o tupozrakost?

12.05.2012 14:14

Dobrý den, prosím vás mám ještě jeden dotaz. Na zjištění tupozrakosti je stejné vyšetření jako třeba u mne, kdy špatně vidím do dálky? Dcerka prošla tím samým vyšetřením. Četla na podsvícené tabuli "ÉČKA" a pak byla při rozkapání očí v tmavé místnosti na kouknutí světýlkama do očí. Nebo se dělá ještě i jiné vyšetření. Děkuji i za návod s omalovánkami a pauzákem -dcera to nakreslila "špatným" okem stejně jako dobrým-tedy dobře. Není tedy možné, že místo tupozrakosti vidí špatně do dálky jako já? Bohužel paní doktorka mi nic k tomu nechce říci-není moc sdílná. Děkuji.

5. 5. 2012 - Odpověď týmu oční kliniky OFTEX:

Dobrý den, při malé tupozrakosti může i test s omalovánkami selhat. Prováděná vyšetření se liší dle pracoviště. Čtení "éček" s provedením nejlepší možné korekce a vyšetření očního pozadí a dioptrií v rozkapání je minimální náplň k diagnostice tupozrakosti. U 5-letých spolupracujících dětí je vhodné vyšetření rozšířit o testování binokulárních fukcí...tedy zda spolu oči spolupracující a nebo je jedno (to tupozraké) utlumené při pohledu oběma očima současně. K takovému vyšetření se pužívají červenozelené brýle a speciální obrázky. Dítě uvádí, zda a jaký obrázek vidí (například je otázka: je myšička v kleci a nebo běhá venku? Vidíš pejska nebo kočičku a nebo jsou tam oba?). V jejím věku by byl ještě čas i nápravu takovéto vady. V případě, že by měla jen dioptrickou vadu jako vy, pak by se vidění dalo zkorigovat brýlemi. Jestli i s nejlepším sklíčkem nevidí tak jak má, pak mluvíme o tupozrakosti. Pokud s Vámi lékařka odmítá komunikovat a vysvětlit dceřin stav, navštivte jiného oftalmologa.

Číst dále: Jde skutečně o tupozrakost?

MUDr.Vladimír Korda, Ph.D., Oftex Pardubice
 

 

 

 

Sponzorované odkazy

Nejlevnější kontaktní čočky na internetu najdete na prodej-cocek.czOční klinika Pardubice

 

 

 

Využíváme První CZ reklamní systém pro podnikatele a investory CzechNet.org.

Přidat.eu záložku

Diskusní téma: Oční lékař: Jde skutečně o tupozrakost?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Zdraví

27.07.2011 00:04
Oči: Odstranění dioptrické vady vpravením multifokální nitrooční čočky Po operaci už brýle nepotřebuji, pochvaluje si pacient Od dětství trápení s brýlemi, v dospělosti stálé zhoršování zraku, potíže se čtením. To jsou obtíže, kterými ještě před dvěma lety trpěl Miroslav Čermák (45 let) z...
<< 1 | 2 | 3