Tomáš Baťa (3.4. 1876 – 12.7. 1932)

05.12.2010 22:13

Tomáš Baťa (3.4. 1876 – 12.7. 1932)

 

Tomáš Baťa ovlivnil svou činností celou českou společnost a jeho odkaz a postupy se dodnes využívají. Tomáš Baťa pocházel ze ševcovské rodiny. Narodil se 3. dubna 1876 ve Zlíně jako třetí dítě otce Antonína Bati. Už od mládí se Tomáš Baťa zajímal o ševcovské řemeslo a ve 14 letech proto odešel z domova do Prostějova, kde pracoval ve společnosti, která vyráběla ševcovské stroje. Ve firmě však brzy skončil a po svém návratu domů se nechal společně se sourozenci vyplatit z rodinného podniku.

Tomáš Baťa poté založil na svého bratra (sám nebyl ještě plnoletý) obuvnickou živnost a začal vyrábět valašskou prošívanou houněnou obuv. Firma měla zhruba 10 zaměstnanců, kteří pracovali na pevnou pracovní dobu za stálý plat, což v té době znamenalo v podstatě revoluční počin. Jenže podniku se nedařilo, v roce 1895 museli Baťové zastavit veškerý svůj majetek a hrozily jim žaloby. Po odchodu Antonína na vojnu se ujal řízení podniku Tomáš a pokusil se o nemožné, vzkřísit zadluženou firmu.

To se mu díky jeho velké píli a odhodlání podařilo a v roce 1895 byly již všechny dluhy zaplaceny. Brzy se Tomáši Baťovi podařilo postavit první výrobní halu, ve které mohl zaměstnat kolem 40 dělníků a 20 šiček. Po smrti bratra stanul Tomáš definitivně v čele firmy, kde začal aplikovat zkušenosti, které nabral po cestě Amerikou. V roce 1910 již firma měla stovky dělníků a dále se rozrůstala a vznikl tak problém, kde budou pracovníci bydlet. Tomáš Baťa se proto rozhodl postavit jim domy, tzv Baťovy domky, které lze dodnes poznat díky červeným páleným cihlám, z nichž byly postaveny.

Po skončení první světové války dolehla na Baťův podnik krize, tu se však podařilo Baťovi díky geniálním krokům překlenout. Tomáše Baťu totiž napadlo snížit cenu obuvi o 50 %, čímž k sobě přilákal davy zákazníků. Díky deflaci, která v té době panovala, se navíc každý utržený peníz výborně zhodnocoval. V roce 1923 měla firma Baťa již 112 poboček a její majitel se začal rozhlížet po zahraničí. Zde dokázal vybudovat obchodní síť, když drtil svoji konkurenci nižšími cenami a boty Baťa se začaly nosit prakticky v celém světě.

Dalšímu rozvoji firmy nahrál i vznik samosprávných dílen, které měly vlastní výsledovku a odpovědnost. Tomáš Baťa též vymyslel několik druhů mezd, kterými své zaměstnance odměňoval. Klasikou, která přetrvala dodnes, se staly Baťovy ceny, které končily devítkou a zboží tak díky nim vypadalo levněji. Expanzi společnosti pomohlo zavedení pásové výroby, díky které vzrostla produktivita práce až o 75 %. Obraty firmy v druhé polovině 20. let minulého století dosahovaly miliard korun. V roce 1931 se podnik přeměnil na akciovou společnost s tehdy nevídaným základním kapitálem 135 milionů korun.

Jen o rok později však zasáhla firmu tragédie. Tomáš Baťa totiž 12. července 1932 zahynul při letecké nehodě, když mířil do Švýcarska otevřít novou pobočku. Přestože se Tomáš Baťa nedožil ani šedesáti let, vstoupil svou činností navždy do českých dějin.

 

Zdroj: wikipedia.org, podnikatel.cz, podnikatele.net

 

Přidat.eu záložku

Diskusní téma: Tomáš Baťa (3.4. 1876 – 12.7. 1932)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Osobnosti

30.11.2010 00:33
Pozvánka: KANTOŘI Dobrý večer Tobě 3.12.2010 Hradec Králové Kantoři, Anna Maclová   OBLASTNÍ CHARITA HRADEC KRÁLOVÉ vás zve na: Adventní koncert skupiny KANTOŘI - Dobrý večer Tobě   kdy a kde: Pátek 3. prosince 2010 od 19 hodin kino CENTRÁL v Hradci...
24.10.2010 00:43
Albrecht z Valdštejna: Vychytralý magnát se ženil kvůli majetku Vynikající organizátor, zdatný podnikatel, odvážný vojevůdce a politický spekulant, jenž se však stane závislým na okolnostech, ba dokonce na hvězdách a nakonec ztroskotá kvůli svým přepjatým ambicím. Tak by se dal stručně popsat...
24.10.2010 00:23
FINANČNÍ PORADENSTVÍ A JEHO PODSTATA K napsání následujícího článku jsem byl podnícen několika zvláštními fakty, jež se do značné míry týkají vzdělání a finanční gramotnosti celého našeho národa vůbec. Jako nezávislý finanční a majetkový poradce se v daném oboru pohybuji dostatečně dlouhou dobu na...
<< 1 | 2 | 3